Cykl "Zdrowie - Naturalnie!" - Owoce - czy można jeść bezkarnie?

dermed owoce
(2015-12-01)

Owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Przeważnie, niestety błędnie nie zwracamy uwagi na porę w jakiej po nie sięgamy. Nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo jest istotna, ponieważ wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu i masę ciała.  Poza bogactwem minerałów, owoce zawierają cukry proste, jak sacharoza i fruktoza, które wpływają na proces glikolizy (przemiany glukozy w energię niezbędną organizmowi) w naszym organizmie. Każdy owoc posiada IG - indeks glikemiczny, określający przyswajalność cukrów prostych. IG w zależności od poszczególnych rodzajów owoców jest różny, jego poziom jest bardzo ważny, chociażby ze względu na ilość wydzielanej insuliny,przyspieszającej proces glikolizy i rozkładającej cukry. Dlatego też, owoce spożywane w nadmiarze mogą przyczynić się do gromadzenia tkani tłuszczowej. 

Owoce, o wysokim IG, czyli te, na które powinno się uważać to: mango, winogrono, arbuzy, melony, daktyle oraz banany. Osoby z nadwagą, otyłością czy będące na diecie redukującej tkankę tłuszczową, powinny zwracać na nie szczególną uwagę i nie przesadzać z ich ilością. Dietetycy, lekarze zalecają spożywanie 3 porcji owoców dziennie w zależności od zapotrzebowania energetycznego organizmu. Wówczas jesteśmy w stanie uniknąć gromadzenia się niepotrzebnej tkanki tłuszczowej, i zacząć cieszyć się dobrą kondycją naszego organizmu. Tak więc dziennie, zaleca się spożywanie: 1-go średniej wielkości owocu jak, np. pomarańcza, gruszka, jabłko, bądź 2-óch mniejszej wielkości, jak śliwka, mandarynka, lub szklanki drobnych owców (truskawki, maliny, poziomki, wiśnia czy żurawina).

Należy wspomnieć o metabolizmie, przemianie materii - tempie trawienia owoców, wpływającym na przemianę glikolizy. Aby strawić owoce, organizm zużywa najmniejszą ilość energii w porównaniu do posiłków białkowych, tłuszczowych czy też z węglowodanów złożonych. Po 20- 30 minutach od zjedzenia np. gruszki czy jabłka, owoc jest przesuwany (przez pracę naszego organizmu) do jelita, gdzie rozpoczyna się jego właściwe trawienie. Dlatego też, ważne jest aby nie jeść owoców zaraz po posiłku, gdyż nie zostaną one bezpośrednio przekierowane do jelita, co spowoduje fermentacje i kwaśnienie owoców w żołądku, stąd też częste uczucie wzdęcia występujące po konsumpcji pokarmu składającego się z owoców. I stąd, owoc zjedzony po posiłku na deser, (po upływie kilkudziesięciu minut), podniesie zarówno kaloryczność, jak i IG całego posiłku, co znacząco wpłynie na powstawanie nadmiernej tkanki tłuszczowej.  Występują posiłki, po których należy odczekać kilka godzin, zanim zdecydujemy się sięgnąć po owoc. Po zjedzeniu surowych warzyw, czas który powinien upłynąć to 2 godziny, po posiłku z dużą zawartością tłuszczu (bez mięsa) to 3 godziny, natomiast z mięsem - 4 godziny.

Z powodu dużej zawartości witamin i cukrów, powinno się unikać spożywania owoców w porze wieczorowej i nocą, tuż przed snem. Ponieważ, wówczas jesteśmy mniej aktywni, cukry zawarte w owocach nie są wykorzystywane na bieżąco, przez co odkładają się na „zapas”. Odstępstwem od reguły jest wzmożona aktywność fizyczna np. wieczorny trening. Podczas wzmożonego wysiłku, aktywność metabolizmu wzrasta i trwa do ok. 2 godzin po jego zakończeniu - w tym czasie powinno się dostarczyć organizmowi węglowodany, które stanowią uzupełnienie glikogenu (cukrów złożonych, znajdujących się w mięśniach, dostarczających im energii do pracy). Nie należy również spożywać owoców, pomiędzy posiłkami, ponieważ poziom glukozy we krwi, wówczas gwałtownie  wzrasta tylko po to, aby za chwilę się obniżyć i spotęgować uczucie głodu.

A kiedy można jeść owoce bezkarnie?
Najlepiej - najkorzystniej dla nas i naszego organizmu, spożywać owoce w godzinach rannych. Możemy konsumować je w postaci śniadania, drugiego śniadania, lub jako kolejnego posiłku w pracy. Gdy połączymy je z jogurtem naturalnym, owsianką bądź płatkami będą stanowiły pełnowartościową, zdrową, witaminową przekąskę na wspaniały początek dnia. Pobudzą nasz organizm do pracy, glukoza odżywi nasz mózg i zwiększy jego wydajność, co przyda się nie tylko w pracy, ale i na uczelni, czy w szkole.

Owoce są prawdziwą „bombą witaminową”, zawierającą wiele minerałów, jednak mimo wszystko, powinno się uważać na ilość jak i czas, w jakich je spożywamy. Należy zwracać szczególną uwagę na te, które mają wysoki IG i starać się im oprzeć w godzinach po południowych. Umiarkowane jedzenie owoców, przełoży się na uniknięcie odkładania się cukrów prostych pod postacią niechcianej tkanki tłuszczowej.



« powrót

Proponowane zabiegi

Default Image 1500 zł

Termolifting mikroigłowy RF Infini

Aparat Infini RF firmy Lutronic Co. - certyfikat jakości Unii Europejskiej Jest to pierwsza na świecie platforma medyczna łącząca dwie różne techniki działania polem radiowym wysokiej częstotliwości ...


pokaż »
 
Default Image 300-700 zł

Zabiegi laserem V-Beam Perfecta

Laser V-Beam Perfecta firmy Candela Laserowa zamykanie naczyń Leczenie teleangiektazji, popularnie nazywane zamykaniem rozszerzonych drobnych naczyń krwionośnych skóry jest zabiegiem, któremu cor...


pokaż »
 
Default Image 550-1200 zł

Wypełniacze

Wypełniacze to bezinwazyjny sposób korekcji zmarszczek, modelowania konturów twarzy oraz zwiększania objętości warg charakteryzujący się wysoką efektywnością. Zawarty w nich kwas hialuronowy jest synt...


pokaż »
 
Default Image od 2000 zł

Lipoliza laserowa

Lipoliza laserowa – czyli zabieg usuwania nadmiaru tkanki tłuszczowej z wykorzystaniem lasera. Urządzenia zaprojektowane do wykonywania zabiegów lipolizy laserowej zostały stworzone w celu usuwania n...


pokaż »
 
 
 
freshform
popup